Ingyenes kiadványszerkesztő programok

A kereskedelmi forgalomban lévő kiadványszerkesztő programok meglehetősen drágák. A kevés funkcióval ellátott Microsoft Publisher is 169 dollárba kerül. A magasabb pénztartományba tartozó programok, mint a QuarkXPress vagy az Adobe InDesign ára eléri a 700 dollárt is! Ne essünk azért kétségbe, van két kiváló kiadványszerkesztő program, melyek teljesen ingyenesen elérhetőek. Ideális kisvállalkozások számára. Kiváló alternatívája a Microsoft Publishernek, valamint komoly versenytársa a fent említett két drága programnak.

1.) Az első ilyen program a Scribus. Ingyenes, nyílt forráskódú program, melyet eredetileg Linuxra fejlesztettek, de már elérhető a Mac OS X, OS2 és a Windows platformon is. A Scribus gyakorlatilag  "nyomdakész" kimenetet képes produkálni. A funkciólistája figyelemre méltó, gyakorlatilag mindent benne van, amit egy alap kiadványszerkesztőnek tudnia kell. Pl. a CMYK szín, valamint PDF létrehozása, stb. Grafikus megoldások kezeléséről interfészen keresztül a Gimp gondoskodik (Gimp: másik nyílt forráskódú program). A felhasználói felület funkciógazdag, nem annyira "kézre álló", mint a kereskedelmi forgalomban lévő testvérek, de azért az elképzeléseink megvalósíthatóak vele.

kiadványszerkesztő program ingyen

Ha mélyebben el akarsz merülni a program rejtelmeibe, lehetőségeibe, akkor kiváló dokumentáció áll a rendelkezésedre, valamint lelkes felhasználói közösség segíti megoldani az esetleges problémáid.

Letöltés innen: http://www.scribus.net/?q=downloads

2.)

A másik ingyenes kiadványszerkesztő program a PagePlus Serif. Viszonylag egyszerű prospektusok, szórólapok, hirdetések és hírlevelek létrehozására alkalmas program. Jellemzően nonprofit szervezetek, valamint kisvállalkozások használják. Sablonok állnak a rendelkezésünkre. A beépített sablonok mellé továbbiakat tölthetünk le az Internetről, valamint bizonyos összeg fejében a program weblapjáról. Jól használható a szövegek létrehozása, kezelése, a képeket lehet vágni, beilleszteni, újra méretezni, mozgatni, stb.

Kiadványszerkesztő program ingyen

A színpaletta meglehetősen korlátozott és nem képes PDF formátumban menteni az elkészített dokumentumot, csak egy bizonyos összeg kifizetését követően. Platformok, mely alatt fut a rendszer: Microsoft Windows® 8, 7, Vista, or XP (32-bit). Sajnos, MAC-es operációs rendszerre nem készült telepíthető verzió.

Letöltés innen: http://www.serif.com/index.aspx

3.)

A harmadik egy online felületen keresztül elérhető megoldás. Ennek a blogbejegyzésnek az első részét szerkesztettem meg kiadvány formájában, gyakorlatilag 5 percen belül elkészül a kis "szösszenet". Lehetőségünk van kép, képek, videók, szövegek beillesztésére. Az objektum jelölők segítenek beállítani, hogy az egyes dokumentumrészek megfelelő magasságban, illetve szélességben helyezkedjenek el.

Az elkészült dokumentumot több formátumban is elmenthetjuk, mint azt a mellékelt kép is mutatja.

Nagyon könnyen használható online alkalmazás, feltétlen javaslom kipróbálásra!

Megtekinthető, kipróbálható itt: https://www.lucidpress.com

MIELŐTT BÁRMIT LETÖLTESZ, TELEPÍTESZ, GYŐZŐDJ MEG A PROGRAM "TISZTASÁGÁRÓL"! HASZNÁLJ VÍRUSELLENŐRZŐT, TŰZFALAT! KÉSZÍTS BIZTONSÁGI MENTÉST TELEPÍTÉS ELŐTT!!!

A programok, amelyeket ajánlok többnyire kipróbáltak, de vannak olyanok is, melyek nem, hiszen egy nap nekem is 24 órából áll, nem jut mindenre idő..

Mindenki felelősséggel töltse le, illetve telepítse az ajánlott programokat! Mielőtt bármit telepítesz, készíts biztonsági mentést! Az esetleges problémákért felelősséget nem vállalok!

 

Szerző: Tóth Judit

2006 óta foglalkozom online marketing eszközökkel és Drupal weblapok készítésével. Dolgoztam multis és kisvállalkozói környezetben egyaránt, ahol a feladatom az online kommunikáció és online marketing eszközök menedzselése volt. 2010 óta saját lábra álltam és az évek során felhalmozott tudást saját ügyfeleim szolgálatába állítottam. Jelenleg a garfika irányába "mozdultam el". Ennek az egyik oka az, hogy meggyőződésem, hogy csak úgy lehetek jó szakember, ha minél több dolgot tanulok, több területen is kipróbálom magam, a máso ok, hogy a grafika, a grafikai tervezés, rajzolás mindig is érdekelt. :-)

Egy nagy felfedezőnek tartom magam, mert minden nap keresem az újdonságokat, amit meg tudok osztani az ügyfeleimmel és az olvasóimmal egyaránt.

Ilyen weblapok készítésében tudok: Online Tanfolyami Keretrendszer, Értékesítési Szakmai Blogoldal, Kapuoldal, Cégbemutató Weboldal.

Kapcsolatfelvétel: toth.judit@weblaptitkok.hu

Tetszett a cikk? Kövess a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos bejegyzésekről!

 

Facebook Hozzászólás