Top 7 online oktatási eszköz, amit minden online tanfolyamot indítónak ismernie kell

Számos programra, eszközre van szükségünk online tanfolyamunk létrehozása és karbantartása során. Ezek között vannak ingyenes és fizetős megoldások is, de a legtöbb esetben ingyenes programokkal, eszközökkel megoldhatjuk a feladatainkat. Sok esetben elegendő egy Internet böngésző, mert ezeket a programokat, alkalmazásokat webes felületen keresztül használhatjuk.

1. Libre Office: Word, Excel, Power Point, stb.

Irodai alkalmazásokat használhatunk ráadásul ingyenesen. A program segítségével könnyedén előallíthatunk szöveges, táblázatos tartalmakat.

2. Google alkalmazások: Google, Analytics, Google űrlapkészítő, Google Adwords, Google Trends, Google Naptár, Google Drive, Youtube

Online megoszthatjuk Hallgatónkkal, Tanár társainkkal fájljainkat(Google Drive), naptár(Google Naptár) bejegyzésekben ütemezhetjük tanfolyamunkat és az egyes eseményekről üzeneteket küldhetünk a résztvevőknek(Gmail). Weblapunk szövegezésében segít nekünk a Google Adwords kulcsszóválasztó, a Google Trends segítségével pedig megvizsgálhatjuk éppen mire, milyen kulcsszavakra, kulcskifejezésekre keresnek adott országban, régióban és időben.

A Youtube videómegosztóra feltölthetőek oktatóvideóink, amelyeket megoszthatunk Hallgatóinkkal, vagy akár nyilvánosan, Mindenki számára elérhetővé tehetjük. Weblapunk tartalmába is beágyazhatjuk videóinkat, ezzel népszerűsítve az oktatási tevékenységünk.

A Google Analytics segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhetjük weblapunk látogatottságát, valamint leellenőrihetjuk, hogy mennyire sikeresek Google Adwords hirdetéseink. Ingyenes eszköz, amelyet egyetlen Google fiókregisztrációval azonnal igénybe tudunk venni.

3. CMS: Tartalom Kezelő Rendszer; Drupal, Wordpress, Joomla

Adott tartalom kezelő rendszer segítségével alapszintű weblapkezelési tudás birtokában egyszerű, vagy akár egészen összetett weblapokat tudunk készíteni. Saját weblapra pedig azért van szükség, mert ezen az eszközön keresztül mutathatjuk be magunkat, szolgáltatásainkat, szaktudásunkat. Itt írhatunk szakmai blogot, indíthatunk Hallgatóink számára belső, online tanfolyamot, ui. a tartalom kezelő rendszer segítségével egyszerűen megoldhatjuk a többszintű felhasználói jogosultsággal rendelkező csoportok mendzselését. Például: egyszerre indítható alap- és haladó tanfolyam.

4. Skype: online csevegóprogram

A Skype évek óta fontos eszköze az online oktatásnak. Hatékony módja az online kommunikációnak. A rendszernek köszönhetően könnyen felvehetjük a kapcsolatot Hallgatóinkkal és videókonferencia keretében átadhatjuk a tudásunkat. Lehetőségünk van a képernyőnk megosztására, így irényítva az oktatás menetét.

5. Dropbox

A Dropbox szoftverrel a saját gépünkön található fájljainkat, adatainkat szinkronizálhatjuk egy ingyenes 2GB tárolókapacitást biztosító szolgáltatónál (havidíj fejében akár 200GB-re bővíthető a tárhely). A Dropbox szolgáltatását a telepítést követő ingyenes regisztráció után vehetjük használatba. Ezt követően a Tálcán megjelenő ikonra kattintva juthatunk el az online tárhoz, illetve az általunk kiválasztott helyi Dorpbox könyvtárhoz, amelynek tartalma szinkronizálódik a Dropbox szerverével. Létrehozhatunk saját mappákat, amikre különféle jogokat, például megosztást (munka, privát, barátok) is beállíthatunk. Ezeket másolhatjuk, törölhetjük módosíthatjuk.

6. Facebook, Twitter

A Facebook és a Twitter segítsével azonnali kapcsolatot teremthetünk Hallgatónkkal, követőinkkal. Zárt csoportot is létre tudunk hozni, ahol a felvetődő kérdéseket meg tudjuk beszélni Hallgatónkkal. Rövid idő alatt eljuttathatjuk az információkat Hallgatóinkhoz, valamint felgyorsítható az interkació is. A közösségi felületen keresztül építhetjük személyes márkánkat. Kontrollált és alacsony költségek mellett hirdethetünk, így eljuttatva több ezer emberhez szolgáltatásainkat, termékinket. Követőket, feliratkozókat, jelentkezőket toborozhatunk megfelelő kommunikációval. Weblapunk egyes tartalmát megoszthatjuk hírfolyamunkon, amit Hallgatóink, Követőink megoszthatnak, ezzel növelve látogatottságunkat.

7. Webinárium

A webinárium egy internetes előadás, amelyet a résztvevők a világ bármely pontján követhetnek egy számítógép előtt ülve. Az internetes felületen az előadót élőben láthatja és hallhatja, ezen felül láthatja az adott téma prezentációját, az előadó jegyzeteit, vagy akár az előadó által használt programokat is. Minden résztvevő kérdéseket tehet fel írásban, melyre az előadó vagy szóban, vagy írásban válaszol. Rendkívül hasznos módja annak, hogy tanárként megismerjük Hallgatónkat, megtudjuk, hogy hol akadtak el Hallgatóink a tananyagban. Esetlegesen milyen tudásanyagra van szükségük ahhoz, hogy még hatékonyabb legyen a tudásanyag elsajátítása. Általában a online konferenciatermek bérlése pénzbe kerül. Hosszas keresgélés után egy nagyon jó megoldásra találtam. Regisztrációért cserében 30 napig ingyenes tarthatunk webináriumot.

Weboldal: Clickmeeting.com

Saját Online Tanfolyam

MIELŐTT BÁRMIT LETÖLTESZ, TELEPÍTESZ, GYŐZŐDJ MEG A PROGRAM "TISZTASÁGÁRÓL"! HASZNÁLJ VÍRUSELLENŐRZŐT, TŰZFALAT! KÉSZÍTS BIZTONSÁGI MENTÉST TELEPÍTÉS ELŐTT!!!

A programok, amelyeket ajánlok többnyire kipróbáltak, de vannak olyanok is, melyek nem, hiszen egy nap nekem is 24 órából áll, nem jut mindenre idő..

Mindenki felelősséggel töltse le, illetve telepítse az ajánlott programokat! Mielőtt bármit telepítesz, készíts biztonsági mentést! Az esetleges problémákért felelősséget nem vállalok!

 

Szerző: Tóth Judit

2006 óta foglalkozom online marketing eszközökkel és Drupal weblapok készítésével. Dolgoztam multis és kisvállalkozói környezetben egyaránt, ahol a feladatom az online kommunikáció és online marketing eszközök menedzselése volt. 2010 óta saját lábra álltam és az évek során felhalmozott tudást saját ügyfeleim szolgálatába állítottam. Jelenleg a garfika irányába "mozdultam el". Ennek az egyik oka az, hogy meggyőződésem, hogy csak úgy lehetek jó szakember, ha minél több dolgot tanulok, több területen is kipróbálom magam, a máso ok, hogy a grafika, a grafikai tervezés, rajzolás mindig is érdekelt. :-)

Egy nagy felfedezőnek tartom magam, mert minden nap keresem az újdonságokat, amit meg tudok osztani az ügyfeleimmel és az olvasóimmal egyaránt.

Ilyen weblapok készítésében tudok: Online Tanfolyami Keretrendszer, Értékesítési Szakmai Blogoldal, Kapuoldal, Cégbemutató Weboldal.

Kapcsolatfelvétel: toth.judit@weblaptitkok.hu

Tetszett a cikk? Kövess a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos bejegyzésekről!

 

Facebook Hozzászólás