Drupal lady gyorstipp: Hosszú URL-ek rövidítése

Egyáltalán mi az a link, azaz URL? A link, vagyis az URL: Uniform Resource Locator (egységes erőforrás-azonosító), közérthetően egy adott weboldal elérési útvonala. Pl.: http://blog.weblaptitkok.hu, vagy http://blog.weblaptitkok.hu/2014-okt-28/drupal-lady-gyorstipp-hogyan-kuldd-be-weblapod-url-et-keresokbegoogle-yahoo-bing. A második példában látható, hogy elég hosszú az URL és kevésbé emészthető akár Neked, akár az Olvasóid számára. Erre lehet megoldás az URL-ek rövidítése.

Rengeteg megoldás van az URL-ek rövidítésére. Ráadasul ezek olyan megoldások, amelyekkel nagyon jó statisztikát is össze lehet hozni. Pl. kiküldésre kerül egy hírlevél és a hírlevélben rövid URL-t használunk, akkor mérhető, hogy hányan kattintottak az adott linkre.

1.) Az egyik URL rövidítő a Google URL rövidítője:

1. Lépj be a Google fiókodba (regisztráció nélkül is működik, de én javaslom a belépést).

2. A megjelenő oldalon a mezőbe illeszd be a rövidítendő URL-t.

3. Kattints a "Shorten URL" gombra.

Google URL rövidítés

4. A rendszer azonnal elkészíti a rövidített URL-t.

A Másolás(CTRL+c)-Beillesztés(CTRL+v) paranccsal pedig beillesztheted a megfelelő helyre a rövidítést.

A későbbiekben pedig az adott link Részleteire (details) kattintva pedig figyelemmel kísérheted a link-URL teljesítményét.

Rövidített URL: goo.gl/ImXC9o

Google URL rövidítés

Ahol ezt el tudod végezni: http://goo.gl

2.) A másik kedvenc link-URL rövidítőm a bit.ly:

1. Lépj be a fiókdba (tudsz regisztálni a Facebook, Twitter hozzáféréseddel és egyedileg használt email címmel is.

Bit.ly URL rövidítés

2. Illeszd be a mezőbe a rövidíteni kívánt linket-URL-t.

Bit.ly URL rövidítés

3. Konfiguráld a rövid URL-t. Ez azért jó, mert a bit.ly után megadhatod, hogy miről szól a link.

Bit.ly URL rövidítés

Bit.ly URL rövidítés

A copy gomb megnyomásával Másolod és a Beillesztés(CTRL+v) paranccsal pedig beillesztheted a megfelelő helyre a rövidítést.

A későbbiekben pedig az adott link Részleteire (details) kattintva pedig figyelemmel kísérheted a link-URL teljesítményét.

Rövidített link: http://bit.ly/UrlBekuldesKeresokbe

Ahol ezt el tudod végezni: https://bitly.com

MIELŐTT BÁRMIT LETÖLTESZ, TELEPÍTESZ, GYŐZŐDJ MEG A PROGRAM "TISZTASÁGÁRÓL"! HASZNÁLJ VÍRUSELLENŐRZŐT, TŰZFALAT! KÉSZÍTS BIZTONSÁGI MENTÉST TELEPÍTÉS ELŐTT!!!

A programok, amelyeket ajánlok többnyire kipróbáltak, de vannak olyanok is, melyek nem, hiszen egy nap nekem is 24 órából áll, nem jut mindenre idő..

Mindenki felelősséggel töltse le, illetve telepítse az ajánlott programokat! Mielőtt bármit telepítesz, készíts biztonsági mentést! Az esetleges problémákért felelősséget nem vállalok!

 

Szerző: Tóth Judit

2006 óta foglalkozom online marketing eszközökkel és Drupal weblapok készítésével. Dolgoztam multis és kisvállalkozói környezetben egyaránt, ahol a feladatom az online kommunikáció és online marketing eszközök menedzselése volt. 2010 óta saját lábra álltam és az évek során felhalmozott tudást saját ügyfeleim szolgálatába állítottam. Jelenleg a garfika irányába "mozdultam el". Ennek az egyik oka az, hogy meggyőződésem, hogy csak úgy lehetek jó szakember, ha minél több dolgot tanulok, több területen is kipróbálom magam, a máso ok, hogy a grafika, a grafikai tervezés, rajzolás mindig is érdekelt. :-)

Egy nagy felfedezőnek tartom magam, mert minden nap keresem az újdonságokat, amit meg tudok osztani az ügyfeleimmel és az olvasóimmal egyaránt.

Ilyen weblapok készítésében tudok: Online Tanfolyami Keretrendszer, Értékesítési Szakmai Blogoldal, Kapuoldal, Cégbemutató Weboldal.

Kapcsolatfelvétel: toth.judit@weblaptitkok.hu

Tetszett a cikk? Kövess a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos bejegyzésekről!

 

Facebook Hozzászólás