július 2014

Játék a betűkkel

Milyen betűtípus?

Veled is előfordult már, hogy egy adott képen, weboldalon olvasható felirat betűtípusára voltál kíváncsi? Esetleg szeretted volna tudni, hogy a saját gépeden milyen betűtípusok vannak? A megszerzett információk birtokában remek feliratokat lehet készíteni. Természetesen, ezekre a problémákra is van néhány remek online alkalmazás. smiley

Kategória: 

Optimonk, a tevékeny szerzetes

Optimonk, a tevékeny szerzetes

Remélem, nem kell különösebben magyaráznom, hogy miért is fontos a legális email címlista építés. Ahhoz, hogy email címlistát tudjunk építeni szükségünk van hírlevélküldő rendszerre (Webgalamb, Mailchimp, Listamester, stb.). A feliratkozói űrlap kódját el kell helyezni a weboldal tartalomba, ha vonzó az ajánlatunk, akkor biztosan megkapjuk a weblap látógató email címét. Kezdtetben elegendő volt a weblapon elhelyezni a feliratkozási űrlapot. Emlékszel? A sales (értékesítési) weboldalak őskorában a felugró ablakokra?

Színpaletta generátor

Színpaletta generátor

Láttál már olyan képeket, weblapokat, ahol a színek egyáltalán nem passzoltak? A színek összevisszasága teljesen felborítja az egyensúlyt. Nem kerül egyensúlyba a szín a tartalommal. Amikor bannert, vagy valamilyen fotómontázst készítek nagy segítség tud lenni a szinpaletta generátor. Némelyik általam talált online színpaletta generátor alkalmazás esetén, elegendő a kép elérési útvonál megadni és rögtön megkapjuk azoknak a színeknek a kódját, amelyek harmonizálnak a kérdéses képhez. Így könnyebben készíthetünk feliratot az adott képre, képhez..

Hogyan készíts kampányvideót

Hogyan készíts kampányvideót

A Saját Online Tanfolyam tréningemhez szerettem volna egy frappáns, rövid videó reklámot készíteni. Találtam egy remek online alkalmazást ehhez, amiről már írtam a Blogomon (a Kapcsolodó tartalom résznél megtalálod). Most itt van egy rövid videó, amivel bemutatom, hogy hogyan lehet egy rövidke reklám vidót készíteni. smiley

Kategória: 

Top 5 ingyenes online prezentációs alkalmazás

Top 5 ingyenes online prezentációs alkalmazás

Kedves Olvasóm hívta fel rá a figyelmem, hogy milyen alternatívákat tudok animációs programra. Azonnal keresni kezdtem az Interneten, és hamarosan öt olyan online alkalmazást is találtam, amivel szuper perezentációkat, bemutatókat lehet készíteni. Az elkészült prezentációkat letölthetjük, megoszthatjuk, beágyazhatjuk weblapunkba, sőt olyan is akar, amit jelszóval is levédhetünk.

Kategória: 

5 ingyenes képernyőfelvevő program

5 ingyenes képernyőfelvevő program

Egyes programok bemutatására előszeretettel használom a képernyőfelvevő programokat. Ezekből a programokból, alkalmazásokból is vannak ingyenes, illetve fizetős verziók, valamint online, vagy számítógépre telepíthető alkalmazások. Megszokhattad tőlem, hogy többnyire online alkalmazásokat és azok működését mutatom be a blogon. Most egy kicsit szakítok a hagyománnyal és ebben a bejegyzésben számítógépre telepített programokat is meg fogok mutatni.

Google űrlap létrehozása és beágyazása weboldal tartalomba

Google űrlap létrehozása és beágyazása weboldal tartalomba.

Szeretnél minél gyorsabban, egyszerű űrlapot készíteni és azt beágyazni weblapodba? Ennek aztán végképp nincs akadálya, ha ismered és használod a Google űrlapkészítőjét. Ha nem ismernéd az alklamazást és annak működését, akkor a lenti videó biztosan segít a kezdeti nehezséget megoldani. Csupán a meglévő Google fiókod kell használni (ha nincs, akkor azonnal hozz létre saját Google fiókot).

Youtube videólista készítés, beágyazás weblap tartalomba

Youtube videólista készítés, beágyazás weblap tartalomba

Több videót is készítettem az elmúlt hónapban és szerettem volna egy csokorba gyűjteni őket. Mivel a videók többségét a Youtube-ra töltöttem fel, ezért kézenfekvő volt, hogy egy Youtube-os megoldást fogok keresni. A legegyszerűbb megoldás a saját videólista elkészítése. Miután beléptünk Google azonosítónnak a Youtube.com azonnal "legyártható" a kedvenc videóinkból összeállított lista.

Kategória: 

Free Online HTML Editor - Ingyenes HTML szerkesztés online

Free Online HTML Editor - Ingyenes HTML szerkesztés online

Egyszerű sales, vagy landing page (érkezési oldal) létrehozására már régóta kerestem egyszerű megoldást. Az egyik kedves Hallgatóm tette fel ma újra a kérdést, hogy hogyan tudna a legegyszerűbben HTML oldalt készíteni. Rögtön elkezdtem sorolni a HTML szerkesztő programokat (Dreamweaver, NVU/Kompozer, stb), aztán gondoltam egy merészet :-) és beírtam a Google keresőbe az "online HTML editor" kifejezést. Találtam is azonnal egy gyöngyszemet. Ez egy aranybánya!

A megnyitott alkalmazással nem csak HTML oldalt készíthettem el, hanem szuper sablonokat tölthettem le!

Photo to Sketch - fotóból ceruzarajz készítés online

Photo to Sketch - fotóból ceruzarajz készítés online

Az egyik bevásárlóközpontban van egy olyan gép, ami fotóból ceruzarajzot készít. Nagyon megtetszett, így rögtön arra gondoltam, hogy ezt online program segítségével is meg lehet-e oldani. Elegendő volt pár kulcsszóval próbálkozni és pár perc múlva már készen is volt a fotóm rajzos verziója.

Kategória: 

Kollázs készítés Google App segítségével

Kollázs készítés Googel App segítségével

Ha a szövegfelhős bejegyzésemet szeretted, akkor ezt egyenesen imádni fogod! :-) Gyönyörű kollázsokat készíthetsz egy Google App segítségével. Semmi más nem kell hozzá, mint egy Google fiók és egy Google App és jópár fotó. :-)

Ingyenes kiadványszerkesztő programok

Ingyenes kiadványszerkesztő programok

A kereskedelmi forgalomban lévő kiadványszerkesztő programok meglehetősen drágák. A kevés funkcióval ellátott Microsoft Publisher is 169 dollárba kerül. A magasabb pénztartományba tartozó programok, mint a QuarkXPress vagy az Adobe InDesign ára eléri a 700 dollárt is! Ne essünk azért kétségbe, van két kiváló kiadványszerkesztő program, melyek teljesen ingyenesen elérhetőek. Ideális kisvállalkozások számára. Kiváló alternatívája a Microsoft Publishernek, valamint komoly versenytársa a fent említett két drága programnak.

Képernyőlopó, Capture screen, Printscreen kiegészítő

Képernyőlopó, Capture screen, Printscreen kiegészítő

Több esetben a Tanítványaimat képernyőképek segítségével vezetem rá a helyes megoldásra. Sokáig keresgéltem a Firefox kiegészítők között, mert a legtöbb segítségével nem tudtam készíteni teljes képernyőképet. Néhány hete azonban egy szuper kiegészítőre akadtam, amellyel full, azaz teljes képernyőket is tudok készíteni. Sőt, magyarázó eszközöket is tudok használni, amivel bekarikázhatom, szöveges megjegyzéseket is tudok hozzáfűzni a mentett képekhez.

A kiegészítő elérési útvonala (nem igényli a Firefox böngésző újraindítását):

Hét tesztkészítő online alkalmazás

Hét tesztkészítő online alkalmazás

Online tanfolyam, vagy tréning résztvevőinek a tudását lemérhetjük online kvíz-készítő alkalmazás segítségével. Az Interneten keresgélve számos ilyen alkalmazást találunk, én most hét alkalmazást választottam ki. Kíváncsi vagyok, hogy Neked melyik tetszik a legjobban.. :-)

Kategória: 

PDF formátumból Word formátum online

PDF to Word

A PDF formátumú szöveget nem tudjuk szerkeszteni (vagy erre speckó program szükségeltetik), ezért a legjobb megoldás, ha Word, azaz szöveges formátumúvá tesszük. Pár évvel ezelőtt nem volt ez olyan egyszerű művelet. Nehéz volt megfelelő programot találni a probléma orvoslására. Előfordult, hogy a letöltött program csak néhány oldalt engedélyezett átkonvertálni. Azonnali megvásárlást igányelt a teljes dokumentum átkonvertálása. (Hiába, anyagias világban élünk!). Azonban, most már egyáltalán nem gond a konvertálás!

Kategória: 

Hogyan használd a Soundcloud weboldalt?

Hogyan használd a Soundcloud weboldalt?

Többször ismétlődő kérdés, hogy hogyan osszunk meg hangfájlokat weblapunkon Olvasóinkkal. Az egyik megoldás, hogy a tartalomhoz mp3 fájlokat töltünk fel, vagy keresünk a youtube-hoz hasonló alkalmazást, aminek a segítségével hangfájlunk nem a mi szerverünket terheli, hanem a szolgáltatóét. Ez az alkalmazás a Soundcloud.

Kategória: 

10 szövegfelhő készítő alkalmazás

10 szövegfelhő készítő alkalmazás

Előző blogbejegyzésemben írtam már a szövegfelhőkről. Sőt, még videót is készítettem az egyik alkalmazáshoz. Nagyon népszerű a bejegyzés és ezért úgy gondoltam, tovább keresgéltek az Interneten. Számos további alkalmazást találtam! Hasonló elven működnek. "Behajigálod" a szavakat egy szövegmezőbe, vagy megadod a weblapod linkjét és már le is generálódik a szövegfelhő. Javaslom próbáld ki az összeset, amelyik tetszik, azt használd a jövőben. :-)

Kategória: